Pages

Saturday, 27 October 2018

General Knowledge of India

1. When was the second meeting of Indian National Congress held and How many delegates are attained?
Ans.  In 1886, the delegates to congress 436.
2. When & Who was ordered Partition of Ben gal?
Ans. Lord Curzon ordered partition of Bengal on 16th October, 1905.
3.Who was the founder of Bengal Chemical Swadeshi Stores?
Ans. Acharya PC Roy.
4. Where was the Headquarters of “Ghadar Party”?
Ans. San Francisco.
5. Who introduced the Civil Services in India?
Ans. Lord Cornwallis.
6. What does the first discourse of Buddha at Deer Park in Sarnath called?
Ans. Dharmachakrapravartana.
7.Who was the founder of the Amritsar city?
Ans. Guru Ramdas.
8. Swaraj is my birth right and I shall have it” who say this?
Ans. Bal Ganga Dhar Tilak.
9. Amar Sonar Bangla” who wrote this song?
Ans. Rabindranath Tagore.
10.When was Gandhi Ji return to India?

Ans. January 1915.

No comments:

Post a Comment