Pages

Sunday, 21 October 2018

General Knowledge of India


1. Who wrote ‘Bande Mataram’?
Ans.  Bankim Chandra Chattopadhay.
2. Who started Home Rule League?
Ans. Bal Gangadhar Tilak and Annie Besant.
3.  Who was known as ‘Masterda’?
Ans. Masterda Surya Sen.
4. ‘Gadar’ meaning?
Ans. Gadar means ‘Revolution’.
5. Who is known as ‘Frontier Gandhi’?
Ans. Khan Abdul Gaffar Khan.
6. Who is known ‘Parrot of India’?
Ans. Amir Khasru.
7. When Gandhi-Irwin pact signed?
Ans. 1931 AD.
8. In which battle Tipu Sultan Killed?
Ans. Fourth Anglo-Mysore war (1799).
9. When did simon commission come to India?
Ans. 1928.
10. Who was the last king of the Nanda Dynasty?
Ans.  Dhana Nanda.



No comments:

Post a Comment