Pages

Monday, 22 October 2018

General Knowledge of India


1. Who is known as the ‘Nepolean of India?
Ans. Gupta King Samudragupta.
2. What is the real name of ‘Bagha Jatin’?
Ans. Jatindranath Mukhopadhyay.
3. Who wrote ‘Ramcharita Manas’?
Ans. Tulsidas.
4. Where is the Capital of Tipu Sultan?
Ans. Srirangapatnam.
5. Who introduced ‘Shivaji’ and ‘Ganapati’ Utsav?
Ans. Bal Gangadhar Tilak.
6. Which Governor-General introduced Railway in India?
Ans. Lord Dalhousie.
7. In which year the capital of India transferred from Kolkata to Delhi?
Ans. 1911.
8. Who started ‘Khalsa’ pant among the Sikhs?
Ans. Guru Govind Singh.
9. When was the Asiatic Society founded in Kolkata?
Ans. 1784.
10. Who wrote “The God of Small things”?
Ans. Arundhuti Roy.

No comments:

Post a Comment