Wednesday, 2 January 2019

General Knowledge of India.


1.     In ancient times, which river flowed in India from Assam to Punjab?
Ans. Siwalik or Indo-Brahm.
2.     Which type of rainfall does India experience maximum?
Ans. Orographic.
3.     Which district is the driest part of India?
Ans.  Jaisalmer districts.
4.    Which river does rise in Brahmgiri rangeof Western Ghat?
Ans. Kaveri.
5.     How much water of Indus river system India can use by Indus agreement?
Ans.  20%
6.    Which river is said to be the part of disappeared river Saraswati?
Ans. Ghaghar.
7.     Which two main rivers of India flow westwards and don’t make deltas?
Ans.  Narmada and Tapti.
8.    Which region  is the first to see the withdrawal of the monsoon?
Ans. Punjab-Plains.
9.    What is the pre-monsoonal rain called in Assam and West Bengal?
Ans. Norwester.
10.                       Which river is called “Dakshini Ganga” or “Vridha Ganga”?
Ans. Godavri.

No comments:

Post a Comment

General Knowledge of India

1. The Indus Valley people had trade relations with? Ans. Sumerians. 2. Lothal is a part of the excavation site of the civilization...