1. Who was the author of the Jaina text
‘Parisistha Parvan’?
Ans. Hem Chandra (a biography of Chanakya).
2. Which Greek General was defeated by
Chandragupta Maurya?
Ans. Seleucus Necater (in 305 BC).
3. Who is considered as the first
National ruler of India?
Ans. Chandragupta
Maurya.
4. Chandragupta Maurya’s empire extended
in the North-West up to-
Ans. Hindukush.
5. The Ambassador of Seleucus Necater
who came to the court of Chandragupta Maurya was-
Ans. Megasthenes.
6. The division of Mauryan society in
seven classes in particularly mentioned in which book?
Ans. Indica.
7. The monk whom Chandragupta Maurya
accompanied to South India was-
Ans. Bhadrabahu.
8. Chandragupta Maurya spent his last
days at-
Ans. Chandragiri Hills at Sravanabelagola.
9. Chandragupta Maurya was succeeded by-
Ans. Bindusara in 298 BC.
10.
Which
Greek Ambassador visited the court of Bindusara?
Ans. Deimachus.
No comments:
Post a Comment