Sunday, 13 January 2019

India GK


1.    Alexander the Great, the King of Macedonia, invaded India in which year?
Ans. 326 BC.
2.    Which Indian King who opposed Alexander?
Ans. Porus.
3.    Who was the Nanda ruler at the time of Alexander’s invasion?
Ans. Dhana Nanda.
4.    How long Alexander stay in India?
Ans. 19 months.
5.    Where did Alexander breathe his last during his retreat on 323 BC?
Ans. Babylon (He died at an age of 33 only)
6.    Who founded the Mauryan dynasty?
Ans. Chandragupta Maurya.
7.    The minister who helped Chandragupta Maurya to the throne of Magadha was-
Ans. Chanakya.
8.    Name the greatest book of Royal administration and Political Science written by Chanakya?
Ans. ‘Arthashastra’.
9.    The Saptanga theory was propounded by which book?
Ans. Arthashastra.
10.                       Chanakya was associated with which University?
Ans. Taxila.

No comments:

Post a Comment

General Knowledge of India

1. The Indus Valley people had trade relations with? Ans. Sumerians. 2. Lothal is a part of the excavation site of the civilization...