Sunday, 13 January 2019

India GK


1.    Which King of Magadha laid the foundation of the city of Pataliputra?
Ans. Udayin (He shifted the capital from Rajgriha to Pataliputra)
2.    Who found the Shishunaga dynasty?
Ans. Shishunaga.
3.    Which Magadha King temporarily shifted the capital from Pataliputra to Vaishali?
Ans. Shishunaga.
4.    Who was Kalashola?
Ans. The next King after Shishunaga.
5.    The Shisunaga dynasty was overthrown by-
Ans. Mahapadma.
6.    Which was the first Non-Kshatriya dynasty in India?
Ans. Nanda dynasty.
7.    The Nanda dynasty was founded by-
Ans. Mahapadma Nanda.
8.    Who was the last ruler of Nanda dynasty?
Ans. Dhana Nanda.
9.    The Nanda dynasty was overthrown by-
Ans. Chandragupta Maurya.
10.                      Mt. Abu is famous for-
Ans. Jaina Pilgrimage.

No comments:

Post a Comment

General Knowledge of India

1. The Indus Valley people had trade relations with? Ans. Sumerians. 2. Lothal is a part of the excavation site of the civilization...