Monday, 14 January 2019

India GK


1.    Who became the King of Magadha after the death of Bindusara?
Ans. Ashoka in 273 BC.
2.    What does the word ‘Ashoka’ literally mean?
Ans. Bereft of sadness.
3.    Before ascending the Maurya throne, Ashoka served as a Viceroy of-
Ans. Taxila (Takkhasila) and Ujjain.
4.    Which Mauryan ruler was the founder of the city of Srinagar?
Ans. Ashoka.
5.    Ashoka conquered Kalinga in-
Ans. 261 BC.
6.    Ashoka was much influenced by which Buddhist monk?
Ans. Upagupta.
7.    The immortal fame of Ashoka largely rests upon-
Ans. His conversion to Buddhism and its propagation.
8.    The National Emblem of India has been adopted from-
Ans. The Lion Capital of the Ashokan pillar at Sarnath.
9.    Why did Ashoka send his son Mahindra and daughter Sanghamitra to Ceylon?
Ans. For the propagation of Buddhism.
10.                      Who is considered as the first National ruler of India?
Ans. Chandragupta Maurya.

No comments:

Post a Comment

General Knowledge of India

1. The Indus Valley people had trade relations with? Ans. Sumerians. 2. Lothal is a part of the excavation site of the civilization...