Monday, 14 January 2019

India GK


1.    The title ‘Devanam Priya’ was given to-
Ans. Ashoka.
2.    By what name is Ashoka generally referred to in his inscriptions?
Ans. Priyadarshi.
3.    Which Ashokan inscription gives an account of the Kalinga war and its effects?
Ans. Major Rock Edict XIII.
4.    Who constructed Sanchi Stupa?
Ans. James prince.
5.    Ashoka the Great, died in which year?
Ans. 232 BC.
6.    Who was the last Mauryan emperor?
Ans. Brihadratha.
7.    Which Greek ambassador visited the court of Bindusara?
Ans. Deimachus.
8.    Which Greek General was defeated by Chandragupta Maurya?
Ans. Seleucus Necater (in 305 BC).
9.    Who was the author of the jaina text ‘Parisistha Parvan’?
Ans. Hem Chandra.
10.                       Ashoka conquered Kalinga in-
Ans. 261 BC.

No comments:

Post a Comment

General Knowledge of India

1. The Indus Valley people had trade relations with? Ans. Sumerians. 2. Lothal is a part of the excavation site of the civilization...