Tuesday, 15 January 2019

India GK


1. Which dynasty overthrew the Mauryan dynasty?
Ans. Sunga dynasty (It was founded in 185 BC.)
2. Who was founded the Sunga dynasty?
Ans. Pushyamitra Sunga.
3. Who was the priest of two Ashwamedha Yajnas performed by Pushyamitra Sunga?
Ans. Patanjali.
4. Pushyamitra defeated which Bactrian King?
Ans. Dematrius.
5. Who was author of ‘Mahabhasya’?
Ans. Patanjali.
6. Pushyamitra was succeeded by his son-
Ans. Agnimitra.
7. The Sunga period saw a revival of-
Ans. Brahmanical culture.
8. The last Sunga king was-
Ans. Devabhuti.
9. Who founded the Kanva dynasty was-
Ans. Vasudeva.
10.          Who killed Devabhuti?
Ans. Vasudeva.

No comments:

Post a Comment

General Knowledge of India

1. The Indus Valley people had trade relations with? Ans. Sumerians. 2. Lothal is a part of the excavation site of the civilization...