Tuesday, 15 January 2019

India GK


1.  The last King of Kanva dynasty was -
Ans. Susaraman.
2.    After the Mauryas the most important kingdom in the Deccan and Central India was that of -
Ans. The Satavahanas.
3.  Who was the founder of the Satavahana dynasty?
Ans. Shimuka in 60 BC.
4.  Satavahanas belonged to -
Ans. Andhra region.
5.  The Official language of the Satavahanas was -
Ans. Prakrit.
6.  Which Satavahana king defeated the Saka Ksatrapa Nahapana?
Ans. Gautamiputra Satkarni.
7.  Who was the last Satavahana king?
Ans. Pulavami III.
8.  Who founded the kanva dynasty?
Ans. Vasudeva.
9.  Ashoka the great, died in which year?
Ans. 232 Bc.
10.              Ashoka conquered Kalinga in -
Ans. 261 BC.

No comments:

Post a Comment

General Knowledge of India

1. The Indus Valley people had trade relations with? Ans. Sumerians. 2. Lothal is a part of the excavation site of the civilization...