Tuesday, 15 January 2019

India GK


1. The most famous Indo-Greek ruler was-
Ans. Menander (also known as Milinda).
2. Which Buddhist Monk converted Menander to Buddhism?
Ans. Nagasena.
3. Who were the first rulers in India to issue gold coins?
Ans. Indo-Greeks.
4. Who introduced ‘Yavanika’ in Indian theatre?
Ans. Greeks.
5. The most famous Saka ruler in India was –
Ans. Rudradaman.
6. The earliest Indian textual reference to the Sakas is found in which book?
Ans. Mahabhashya.
7. The era ‘Vikram Samvat’ started in which year?
Ans. 58 BC.
8. Who was the greatest Kushan King?
Ans. Kanishka.
9. Which Eradid King Kanishka start in 78 AD?
Ans. Saka Era.
10.          Who was the last King of Kanva dynasty?
Ans. Susaraman.

No comments:

Post a Comment

General Knowledge of India

1. The Indus Valley people had trade relations with? Ans. Sumerians. 2. Lothal is a part of the excavation site of the civilization...