Pages

Thursday, 3 January 2019

General Knowledge of India


1.       The Great bath of the Indus valley civilization was discovered in?
Ans. Mohenjodaro.
2.     Which Indus valley city has great granary?
Ans. Harappa.
3.      Who were the earliest people in the world to grow cotton?
Ans. The Indus people.
4.     The blue gem stone, Lapis lazuli, was imported from?
Ans. Afghanistan (Badaksham).
5.      Which metal was not known to the Indus valley people?
Ans. Iron.
6.     Who was the Chief male deity of the Indus valley people?
Ans. Pashupati Mahadeva (the Lord of Animals).
7.      The script of Indus valley civilization was?
Ans. Undecphered.
8.     Which animal is represented in most of the Indus valley seals?
Ans. Humpless bull.
9.     Which symbol is most represented in the Indus Valley script?
Ans. Fish.
10.  The stone steatite image of a bearded man was obtained from?
Ans. Mohenjodaro.

No comments:

Post a Comment