Pages

Thursday, 3 January 2019

General Knowledge of India


1.       Which place in Madhya Pradesh is a striking site of Pre-Historic painting?
Ans. Bhimbetka in Madhya Pradesh.
2.     The oldest Neolithic site in India is?
Ans. Mehrgarh in Baluchistan.
3.      The earliest known civilization of India is?
Ans. Indus Valley Civilization.
4.     Who was the first scholar to use the term ‘Indus Valley Civilization’?
Ans. Sir Jhon Marshall.
5.      The Indus Valley civilization flourished between the periods?
Ans. 2500 – 1750 BC.
6.     The other name of Indus valley civilization is?
Ans. Harappan Civilization.
7.      The Harappan civilization belonged to which period of human history?
Ans. Proto-Historic Period (Chalcolithic age/Bronze Age).
8.     Site of a dock has been discovered in which Harappan city?
Ans. Lothal.
9.     What was the main characteristic of the Indus valley civilization?
Ans. It was an urban civilization.
10.  The Indus valley houses were built of?
Ans. Burnt bricks.

No comments:

Post a Comment