Pages

Saturday, 12 January 2019

India G.K


1.      In which language was the original Buddhist religious texts written?
Ans. Pali.
2.     The religious text books of the Buddhist written in Pali are commonly referred to as-
Ans. ‘Tripitakas’ (Threefold Basket).
3.     Where was the fourth Buddhist council held?
Ans. Kashmir (Kundalvam) in 98 AD under Vasumitra (King was Kanishka).
4.    What does the term ‘Pitaka’ mean?
Ans. Pitaka literally means ‘basket’ and it was called so, because the original texts were written on palm leaves and kept in baskets.
5.     Who was the greatest Buddhist commentator of the Buddhist canonical literature?
Ans. Ashvaghosha (He wrote Buddhacharitam).
6.     The famous Indo-Greek King who embraced Buddhism was-
Ans. Menander.
7.     What is ‘Milindapanho’?
Ans. A dialogue between Milinda (Menander) and Buddhist saint Nagasena.
8.     Gandhara School of art came into existence in-
Ans. Mahayana Sect.
9.    Relics of Buddha and some prominent Buddhist monks are preserved in-
Ans. Stupas.
10. What is ‘Chaitya’ in Buddhist religion?
Ans. Prayer hall.

No comments:

Post a Comment