Pages

Saturday, 12 January 2019

India G.K


1.    ‘Vihara’ in Buddhism means-
Ans. Residence.
2.    What is ‘Jataka’?
Ans. The Jataka is a collection of over 500 poems, which describes the previous birth of Buddha.
3.    Which languages were given primacy in the religious texts of Buddhism and Jainism?
Ans. Buddhism used Pali and Jainism used Prakrit.
4.    The word ‘Jaina’ or ‘Jitendriya’ means-
Ans. One word conquered his senses.
5.    Who, according to Jainas, was the founder of Jainism?
Ans. Rishabha Dev (The Vishnu Purana and Bhagavat Purana describe Rishabha as an incarnation of Narayan).
6.    How many Tirthankaras are there in the Jain religion?
Ans. 24.
7.    Who was the first Tirthankara?
Ans. Adinath or Rishabha Dev (Symbol Bull).
8.    The Rig Veda mentions about two Tirthankaras. They are-
Ans. Rishabha and Arishtanemi.
9.    Who was the last Tirthankar of Jainism?
Ans. Vardhamana Mahavira (Symbol Lion)
10.                      Mahavira married to-
Ans. Yoshoda.

No comments:

Post a Comment