Pages

Sunday, 13 January 2019

India G.K


1.    Who was the founder of the Ajivika sect?
Ans. Goshala Maskariputra.
2.    Who became the first disciple of Mahavira?
Ans. Jamali (He was the husband of Mahavira’s daughter Priyadarshini).
3.    What was the age of Mahavira when he left his home?
Ans. Thirty.
4.    Where did Mahavira attain kaivalya (supreme knowledge).
Ans. Under a sal tree at Jimbhikagrama on the bank of river Rijupalika (At that time his age was 42).
5.    Mahavira delivered his first sermon at-
Ans. Pava (He delivered sermon to his 11 disciples who came to be known as Gandharas. He also founded a Jain Sangha at Pava).
6.    Where did Mahavira pass away?
Ans. At Pavapuri near Biharsharif in Bihar (at an age of 72 in 468 BC).
7.    Who is also known as ‘Nirgrantha’?
Ans. Vadhaman Mahavira.
8.    When was the first Jain Council held?
Ans. 300 BC (It was held at Pataliputra).
9.    The second Jain Council was held under the Chairmanship of –
Ans. Devaridhigani Kshmasramana in 512 AD at Vallabhi.
10.                       The religious literature of the Jainas at the early stage was written in which language?
Ans. Ardhamagadhi.

No comments:

Post a Comment