Pages

Sunday, 13 January 2019

India G.K


1.    Who is given the credit of carrying Jainism to South India?
Ans. Bhadrabahau.
2.    ‘Anekantvada’ is the philosophy of which sect?
Ans. Jainism.
3.    ‘Syadvad’ is the doctrine of –
Ans. Jainism.
4.    Jainism is chiefly concentrated in –
Ans. Gujarat and Rajasthan (Svetamvara sect) and Mysore (Digamvara sect).
5.    Mt. Abu is famous for-
Ans. Jainina Pilgrimage.
6.    The statue of Gomateshwar/Bahubali is at-
Ans. Shravanbelgola (Karnataka).
7.    Who is also known as ‘Nrigrantha’?
Ans. Vadhaman Mahavira.
8.    What is ‘Chaitya’ in Buddhist religion?
Ans. Prayer hall.
9.    Who was the founder of the Ajivika sect?
Ans. Goshala Maskariputra.
10.                       The capital of ‘Gandhara’ was-
Ans. Taxila.

No comments:

Post a Comment