Pages

Sunday, 13 January 2019

India G.K


1.    Who were the founders of Magadha?
Ans. The founder of Magadha was Jarassandha and Brihadratha. But the growth started under the Haryankas.
2.    Who was the first great king of Haryanka dynasty?
Ans. Bimbisara.
3.    Where did King Bimbisara build his capital city?
Ans. Rajgir of Girivraja. (It was the earliest capital of Magadha).
4.    In ancient India the earliest capital of India was at-
Ans. Rajgir.
5.    Who became the King after Bimbhisara?
Ans. Ajatshatru, son of Bimbhisara.
6.    According to historians Ajatshatru was instigate to murder his father by-
Ans. Devadatta(Buddhist Monk).
7.    Buddha and Mahavira died during the reign of-
Ans. Ajatshatru.
8.    Which republic was conquered by Ajatshatru after a long battle of 16 years?
Ans. Vaishali.
9.    Ajatshatru was succeeded by-
Ans. His son Udayin.
10.                       The Shisunaga dynasty was overthrown by-
Ans. Mahapadma Nanda.

No comments:

Post a Comment