Pages

Tuesday, 22 January 2019

India GK (Gupta period)


1. Harisena was the court poet of –
Ans. Samudragupta.
2. ‘Allahabad Prashasti’ was written by –
Ans. Harisena.
3. Which Gupta King founded the Nalanda University?
Ans. Kumargupta.
4. Who was the next important King after Kumargupta?
Ans. Skandagupta.
5. The silver coins of Gupta period were known as –
Ans. Rupayaka.
6. Which period marks the beginning of Indian temple architecture?
Ans. Gupta period.
7. The cave paintings of Gupta period are located in which two places?
Ans. Ajanta and Bagh.
8. The subject matter of Ajanta painting pertains to –
Ans. Buddhism.
9. ‘Hitopadesha’ was written by –
Ans. Vishnu Sharma.
10.         The most important Officers in the Gupta Empire were –
Ans. Kumaramatyas.

No comments:

Post a Comment