Pages

Monday, 21 January 2019

India GK


1. Who wrote ‘Kamasutra’?
Ans. Vatsayana.
2. Who wrote the great book of Medicine ‘Sushruta Samhita’?
Ans. Sushruta.
3. ‘Allahabad Prashasti’ was written by –
Ans. Harisena.
4. Which celebrated Buddhist scholar was the minister of Samudragupta?
Ans. Vasubandhu.
5. In which pillar inscription do we find the descriptions of achievements of Samudragupta?
Ans. Allahabad Pillar inscription.
6. Which Gupta King adorned the title ‘Shakari’?
Ans. Chandragupta II for his victorious campaign against the Shakas.
7. The second capital of Chandragupta II was –
Ans. Ujjain.
8. In which period was the classic ‘Panchatantra’ written?
Ans. Gupta period.
9. Who was the writer of ‘Panchantantra’?
Ans. Vishnu Sharma.
10.          Who was the founder of the Gupta dynasty?
Ans. Sri Gupta.

No comments:

Post a Comment