Monday, 4 February 2019

General Knowledge of India


1. The Indus Valley people had trade relations with?
Ans. Sumerians.
2. Lothal is a part of the excavation site of the civilization of –
Ans. Indus Valley.
3. The Great Bath of the Indus Valley civilization was found at –
Ans. Mohen-Jo-Daro.
4. Harappa situated in which country?
Ans. Pakistan.
5. Who was mainly worshipped in the Rig Veda period?
Ans. Indra.
6. Kautilya’s Arthashastra is a great treatise on –
Ans. State craft.
7. Who is regarded as the great law giver of ancient India?
Ans. Manu.
8. We can know about early Vedic Period from –
Ans. The Rig-Veda.
9. “The Vedas contain all the truth” was interpreted by –
Ans. Swami Dayananda.
10.         Which is the oldest Veda?
Ans. Rigveda.

Thursday, 24 January 2019

India GK (Harsha Period)


1.      Who was Bana Bhatta?
Ans. The Court poet of King Harsha Vardhana.
2.      Which King of Bengal killed Rajya Vardhana?
Ans. King Shashanka of Gauda.
3.      Where was located the capital of Shashanka?
Ans. Karna Subarna.
4.      Who is called the last great Hindu emperor of India?
Ans. Harsha Vardhana.
5.      Which city became the Capital of Harsha Vardhana?
Ans. Kannauj.
6.      Which King of India was known as ‘Shiladitya’?
Ans. Harsha Vardhana.
7.      Which book gives us a fair idea about the early history of Harsha’s reign?
Ans. Harsha Charita.
8.      Who wrote Kadambari and Parvatiparinay?
Ans. Bana Bhatta.
9.      Which famous Chinese pilgrim visited India during Harsha’s reign?
Ans. Hiuen Tsang.
10. When did Harsha Vardhana breathe his last?
Ans. 647 AD.

Tuesday, 22 January 2019

India GK (Gupta period)


1. Harisena was the court poet of –
Ans. Samudragupta.
2. ‘Allahabad Prashasti’ was written by –
Ans. Harisena.
3. Which Gupta King founded the Nalanda University?
Ans. Kumargupta.
4. Who was the next important King after Kumargupta?
Ans. Skandagupta.
5. The silver coins of Gupta period were known as –
Ans. Rupayaka.
6. Which period marks the beginning of Indian temple architecture?
Ans. Gupta period.
7. The cave paintings of Gupta period are located in which two places?
Ans. Ajanta and Bagh.
8. The subject matter of Ajanta painting pertains to –
Ans. Buddhism.
9. ‘Hitopadesha’ was written by –
Ans. Vishnu Sharma.
10.         The most important Officers in the Gupta Empire were –
Ans. Kumaramatyas.

General Knowledge of India

1. The Indus Valley people had trade relations with? Ans. Sumerians. 2. Lothal is a part of the excavation site of the civilization...