1. Who was Bana Bhatta?
Ans. The Court poet of King Harsha Vardhana.
2. Which King of Bengal killed Rajya Vardhana?
Ans. King Shashanka of Gauda.
3. Where was located the capital of Shashanka?
Ans. Karna Subarna.
4. Who is called the last great Hindu emperor of India?
Ans. Harsha Vardhana.
5. Which city became the Capital of Harsha
Vardhana?
Ans. Kannauj.
6. Which King of India was known as ‘Shiladitya’?
Ans. Harsha Vardhana.
7. Which book gives us a fair idea about the early
history of Harsha’s reign?
Ans. Harsha Charita.
8. Who wrote Kadambari and Parvatiparinay?
Ans. Bana Bhatta.
9. Which famous Chinese pilgrim visited India
during Harsha’s reign?
Ans. Hiuen Tsang.
10. When did Harsha Vardhana breathe his last?
Ans. 647 AD.
No comments:
Post a Comment