1. Who appoints the Chief Election
Commissioner of India?
Ans. President
of India.
2. Who is the Supreme Commander of
the Armed Forces of India?
Ans. President
of India.
3. Who is the Ex-officio Chairman of
Rajya Sabha?
Ans.Vice
President.
4. Who was the first Chairman of the
Planning Commission?
Ans. Jawarlal
Nehru.
5. Which Indian state has its own
constitution?
Ans. Jammu
and Kashmir.
6. Who gives legal advice to the
state government?
Ans. Advocate
General.
7. What is the maximum strength of
Rajya Sabha?
Ans.250
8. Who administers the oath of office
to the President of India?
Ans. Chief
Justice of India.
9. What is the minimum voting age in
India?
Ans.18
years.
10. Who wrote the National Anthem of India?
Ans.Rabindranath
Tagore.
No comments:
Post a Comment