1. Who wrote ‘Bartaman
Bharat’?
Ans. Swami
Vivekananda.
2. Who
founded the Indian National Congress?
Ans. Allan
Octavian Heume.
3.Who
introduced the policy of ‘Doctrine of Lapse’?
Ans. Lord
Dalhousie.
4.Who was
the first viceroy of India?
Ans. Lord
Canning.
5.Who was
the last Mughal Emperor of India?
Ans. Bahadur
Shah II.
6.Who wrote
‘Allahabad Prasati’?
Ans. Harisena.
7.Who
founded the ‘Brahmo Samaj’?
Ans. Raja
Ram Mohan Roy.
8.Who
abolished the system of ‘Sati’?
Ans. Lord
William Bentinck.
9.When did
Alexander attack India?
Ans. 326
BC.
10.When did
Nadir Shah invade India?
Ans. 1739
AD.
No comments:
Post a Comment