Sunday, 28 October 2018

General Knowledge of India

 General Knowledge of India
1.     When Jallianwala Bagh Massacre was held?
Ans. 13th April 1919 at Amritsar in the Jallianwala Bagh.
2.     Which battle led to the firm foundation of Muslim rule in India?
Ans. Second Battle of Tarain (1192)
3.     With which country the Indus Valley people had trade relation?
Ans.  Mesopotemia.
4.     Ashoka died in which year?
Ans. 232 BC.
5.     Who wrote ‘Harsha Charita’?
Ans. Bana Bhatta.
6.     Who was the founder of the Magadh Empire?
Ans. Bimbisara.
7.     Kanishka related which dynasty?
Ans.  Kushana.
8.     Who built the Red Fort in Delhi?
Ans. Shahjahan.
9.     National reptile of India?
Ans.  King cobra.
10. Who was the first Indian Governor General of free India?

Ans.  C. Rajagopalachari.

No comments:

Post a Comment

General Knowledge of India

1. The Indus Valley people had trade relations with? Ans. Sumerians. 2. Lothal is a part of the excavation site of the civilization...