Tuesday, 2 October 2018

General Knowledge of India



1.   “War begins in the minds of men” is inscribed in which Veda”?

Ans. Atharva Veda.

2.   What are the prose explanations of the Vedas Known?

Ans. Brahmanas.

3.   Which Buddisht council was held during the reign of Ashoka?

Ans. 3rd Buddhist Council.

4.   “Dhanwantari” the renowned Physician belong to the court of Which king?

Ans. Chandragupta Vikramaditya.

5.   Who transferred the Sikhs into a military community?

Ans. Guru Govind Singh.

6.   What title did Harsha assume became a King?

Ans. Shiladitya.

7.   Where was the 1st Indus valley civilizations site discovered?

Ans. Harappa.

8.   What is the first month of the Saka Era(Calander)?

Ans. Chaitra.

9.   Who was the last Mughal emperor to sit on the Peacock Throne?

Ans. Mohammad Shah.

10.              In which year did Raja Ram Mohan Roy lay the Foundation of “Brahmo Samaj”?

Ans. 1828.



No comments:

Post a Comment

General Knowledge of India

1. The Indus Valley people had trade relations with? Ans. Sumerians. 2. Lothal is a part of the excavation site of the civilization...