Tuesday, 8 January 2019

India G.K


1.    The ‘Eight Fold Path’ commonly known as ‘Ashtangika Marga’?
Ans. Doctrine of Buddhism. (Gautama Buddha recommended this eight fold path for the elimination of human misery).
2.    The phrase ‘Light of Asia’ is applied to-
Ans. Gautama Buddha.
3.    The first Buddhist council was held at-
Ans. Rajgriha in 483 B.C.
4.    Who was the President of the first Buddhist Council held at Rajagriha?
Ans. Mahakassapa.
5.    The first Buddhist Council was held in the reign of-
Ans. King Ajatashatru.
6.    Where was the second Buddhist council held?
Ans. Vaishali (383 BC) under Sabbakami (King was Kalasoka of Shishunaga dynasty).
7.    The third Buddhist council was held at-
Ans. Pataliputra in 250 BC.
8.    Who was the President of the third Buddhist council held at Pataliputra?
Ans. Mogaliputta Tissa.
9.    The third Buddhist council was held in the reign of-
Ans. King Ashoaka.
10.                      The third vehicle in Buddhism was known as-
Ans. Vajrayana.

No comments:

Post a Comment

General Knowledge of India

1. The Indus Valley people had trade relations with? Ans. Sumerians. 2. Lothal is a part of the excavation site of the civilization...