Tuesday, 8 January 2019

India G.K


1.    Buddhism was founded by-
Ans. Gautam Siddhartha (Buddha).
2.    Where was Goutam Buddha born?
Ans. Lumbini garden in Kapilabastu (Nepal).
3.    In which year Gautam Buddha was born?
Ans. 563 B.C.
4.    The meaning of ‘Buddha’ is?
Ans. The Enlightened One.
5.    Where did Gautama Buddha attain ‘Enlightenment’?
Ans. Under a papal tree at Uruvella in Bodh Gaya on the bank of river Niranjana (modern name Falgu)
6.    Gautama Buddha delivered his first sermon at-
Ans. Sarnath (Deer Park).
7.    Name the girl who offered Lord Buddha rice milk at Bodh Gaya before he proceeded to the deer park at Sarnath?
Ans. Sujata.
8.    The first discourse of Buddha at Deer Park in Sarnath is called?
Ans. ‘Dharmachakra Pravartana’ or ‘Turning of the wheel of law’.
9.    Where did Gautama Buddha attain ‘Mahaparinirvana’?
Ans. Kushinagar(UP) in 483 B.C.
10.                      The term ‘Nirvana’ literally means?
Ans. Blowing out or extinction of desire in all forms and the consequent cessation of suffering.

No comments:

Post a Comment

General Knowledge of India

1. The Indus Valley people had trade relations with? Ans. Sumerians. 2. Lothal is a part of the excavation site of the civilization...