Tuesday, 8 January 2019

General Knowledge of India


1.    In Vedic age, the Labour class was reckoned as-
Ans. Shudras.
2.    The institution of ‘Gotra’ i.e. the clan appeared in-
Ans. The later Vedic period.
3.    Which three Gods rose to prominence in the later Vedic period?
Ans. Brahma (The creator), Shiva (the destroyer), and Vishnu (the preserver).
4.    Which class enjoyed monopoly of religious power during the later Vedic period>
Ans. Brahmins.
5.    Contemporary Buddhist texts mentioned how many Mahajanapadas?
Ans. Sixteen.
6.    The list of sixteen Mahajanapadas is available in which book?
Ans. Anguttara Nikaya and Mahavastu (Buddhist Literature), Bhagavati Sutta (Jain Literature)
7.    Which are said to be the oldest republic in the world?
Ans. Licchavis (Vaishali).
8.    The ancient name of North-Bihar was-
Ans. Vajji.
9.    Which was the Southern-most Mahajanapada?
Ans. Asmaka.
10.                      The capital of Gandhara was-
Ans. Taxila.

No comments:

Post a Comment

General Knowledge of India

1. The Indus Valley people had trade relations with? Ans. Sumerians. 2. Lothal is a part of the excavation site of the civilization...