Friday, 4 January 2019

General Knowledge of India


1.  “War begins in the minds of men” is inscribed in which Veda?
Ans. Atharva Veda.
2.  What are the prose explanations of the Veda Known?
Ans. Brahmanas.
3.  Which Buddhist council was held during the reign of Ashoka?
Ans. Third Buddhist Council.
4.  To the court of which king did Dhanwantari, the renowned physician belong?
Ans. Chandragupta Vikramaditya.
5.  Which king built the statue of Gomateswar at Sravanabelagola?
Ans. Chamundaraya.
6.  In which language did Babur write his autobiography ‘Baburnama’?
Ans. Turki or Turkis.
7.  Name the last of the European powers which competed for commercial gains in the East?
Ans. The French.
8.  Who was the last Mughal Emperor to sit on the Peacock Throne?
Ans. Mohammad Shah.
9.  Who introduced the civil services in India?
Ans. Lord Cornwallis.
10.           Who built the famous Kirtistambh at Chittor?
Ans. Rana Kumbha.

No comments:

Post a Comment

General Knowledge of India

1. The Indus Valley people had trade relations with? Ans. Sumerians. 2. Lothal is a part of the excavation site of the civilization...