Friday, 4 January 2019

General Knowledge of India


1.     In which year did Raja Ram Mohan Roy lay the Foundation of ‘Brahmo Samaj’?
Ans. 1828.
2.     Who came to Jahagir’s court in 1608 AD with letter from James I of England to obtain trade facilities?
Ans. Sir Thomas Roe.
3.     Who founded the Servants of Indian society?
Ans. Gopal Krishna Gokhale.
4.     Which is said to be fifth Veda?
Ans. Tirukkural.
5.     To which dynasty did Menander, also known as Milinda, belong to?
Ans. Indo-Greeks.
6.     During whose reign did the Mongols appear for the first time on Indian shore?
Ans. Illtutmish.
7.     Where was the first Indus Valley civilization site discovered?
Ans. Harappa.
8.     Who transferred the Sikhs into a military community?
Ans. Guru Govind Singh.
9.     In which language Sangama Classics were written?
Ans. Tamil.
10. In Medieval India for what purpose was ‘Manasbdari’ system introduced?
Ans. Recruitment for Army.

No comments:

Post a Comment

General Knowledge of India

1. The Indus Valley people had trade relations with? Ans. Sumerians. 2. Lothal is a part of the excavation site of the civilization...