Friday, 4 January 2019

General Knowledge of India


1.    What does the first discourse of Buddha at Deer Park in ‘Sarnath’ called?
Ans. Dharmachakrapavartana.
2.    What title did Harsha assume after coming to the throne?
Ans. Shiladitya.
3.    The Lucknow pact was concluded in December 1916 between?
Ans. Congress and Muslim League.
4.    To probe which incident was the Hunter Commission appointed by the Bristish?
Ans. Jallianwalabagh Tragedy.
5.    With which country the Indus Valley people had trade relation?
Ans. Mesopotemia.
6.    Which is the first month of the Saka Calender?
Ans. Chaitra.
7.    Which battle led to the firm foundation of Muslim rule in India?
Ans. Second Battle of Tarain (1192).
8.    Who is referred to as the ‘father of local self-government’?
Ans. Lord Ripon.
9.    When did British shift their capital from Calcutta to Delhi?
Ans. 1911.
10.                       In which session of Congress, it split into Moderates and Extremists?
Ans. Surat Congress (1907).

No comments:

Post a Comment

General Knowledge of India

1. The Indus Valley people had trade relations with? Ans. Sumerians. 2. Lothal is a part of the excavation site of the civilization...