Friday, 4 January 2019

General Knowledge of India


1.     Who laid the foundation of the “Forward Block”?
Ans. Subhash Ch. Bose.
2.     In which region did the Moplah Rebellion of 1921 break out?
Ans. Malabar region of Kerala.
3.     In which Session of Indian Nation Congress the Non-Cooperation movement was adopted?
Ans. September, 1920 (Calcutta Session).
4.     Who founded the Gadar Party?
Ans. Lala Hardayal.
5.     In which session, did Indian National Congress declare complete Independence as its goal?
Ans. Lahore Session of 1929.
6.     Name the place from where the first war of Independence in 1857 started?
Ans. Meerut (UP)
7.     To protest against what Gandhi founded Satyagraha Sabha in 1919?
Ans. Rowlatt Act.
8.     Who established the Indian Independence League?
Ans. Rash Behari Basu.
9.     Who was the first women president of Indian National Congress?
Ans. Annie Besant.
10.Who was the congress president when India became free?
Ans. J B Kripalini.

No comments:

Post a Comment

General Knowledge of India

1. The Indus Valley people had trade relations with? Ans. Sumerians. 2. Lothal is a part of the excavation site of the civilization...