Saturday, 5 January 2019

General Knowledge of India


1.    The Aryans came to India From?
Ans. Central Asia.
2.    Who popularized the theory of ‘Arctic Region’ as the original home of Aryans?
Ans. B. G. Tilak.
3.    What was the basis of both social and political life in Vedic society?
Ans. The Kula (the family), A group of Kula formed a Grama (the village)
4.    The Chief of a village in the Vedic society was known as?
Ans. Gramani.
5.    What were Nivi, Paridhan and Adhivasa?
Ans. Different types of garments of the Aryans.
6.    What was the position of women in earlier Vedic period?
Ans. Superior, women held a respectable social status.
7.    The word ‘Vid’ from which ‘Veda’ has been derived means?
Ans. Knowledge.
8.    Vedic texts are divided between?
Ans. Sruti (based on hearing)and Smriti (based on memory).
9.    Write the correct chronological order of the Vedas?
Ans. Rig, Sama, Yajur, Atharva.
10.                      The first Vedas are jointly called?
Ans. Vedatrayi.

No comments:

Post a Comment

General Knowledge of India

1. The Indus Valley people had trade relations with? Ans. Sumerians. 2. Lothal is a part of the excavation site of the civilization...