Saturday, 5 January 2019

General Knowledge of India


1.    Which book is considered to be the oldest religious text in the world?
Ans. Rig Veda. (It is also known as the first testament of mankind composed around 1700 BC)
2.    The Rig Veda consists of?
Ans. 1028 hymns and 10 mandalas.
3.    The hymns of Rig Veda were recited by?
Ans. Hotri.
4.    The 10th manadala consists of?
Ans. The famous ‘Purusha-Shukta’
5.    The 9th mandala of Rig Veda ‘Soma mandala’ is attributed to?
Ans. Soma (Considered to be the God of plants and an intoxicating drink is named after him)
6.    ‘Purushasukta’ is a part of?
Ans. Rig Veda.
7.    The Gayatri mantra is consist on which text?
Ans. Rig Veda. (The third Mandala contains the Gayatri Mantra).
8.    The Gayatri Mantra contained in the Rig Veda is dedicated to which deity?
Ans. Savitri.
9.    Gayatri Mantra was composed by?
Ans. Viswamitra.
10.                       The chief feature of Rig Vedic religion was?
Ans. Performance of sacrifices.

No comments:

Post a Comment

General Knowledge of India

1. The Indus Valley people had trade relations with? Ans. Sumerians. 2. Lothal is a part of the excavation site of the civilization...