Sunday, 6 January 2019

General Knowledge of India


1.     The two texts of Yajur Veda are?
Ans. Krishna Yajur Veda and Shukla Yajur Veda.
2.     Atharva Veda deals with?
Ans. Magical spells.
3.     The famous Vedic saying “War begins in the minds of men” is stated in-
Ans. Atharva Veda.
4.     The number of Upanishads is-
Ans. 108 (The Upanishad are the main source of India Philosophy)
5.     Which period is known as period of Upanishads?
Ans. 800 to 500 BC.
6.     The Upanishads give the earliest reference to four Ashramas. These are-
Ans. The four stages of life- Brahmacharya, Grihastha, Vanprastha and Sanyasa.
7.     Which is the oldest Puranic text?
Ans. Matsya Purana.
8.     The two most important Puranas are-
Ans. Bhagawat Purana and Vishnu Purana.
9.     The Vishnu Purana gives an account of-
Ans. The Mauryan dynasty.
10.                        ‘Nyaya Darshan’ was propagated by-
Ans. Gautama.

No comments:

Post a Comment

General Knowledge of India

1. The Indus Valley people had trade relations with? Ans. Sumerians. 2. Lothal is a part of the excavation site of the civilization...