Sunday, 13 January 2019

India GK


1.    Who was the author of the Jaina text ‘Parisistha Parvan’?
Ans. Hem Chandra (a biography of Chanakya).
2.    Which Greek General was defeated by Chandragupta Maurya?
Ans. Seleucus Necater (in 305 BC).
3.    Who is considered as the first National ruler of India?
Ans. Chandragupta  Maurya.
4.    Chandragupta Maurya’s empire extended in the North-West up to-
Ans. Hindukush.
5.    The Ambassador of Seleucus Necater who came to the court of Chandragupta Maurya was-
Ans. Megasthenes.
6.    The division of Mauryan society in seven classes in particularly mentioned in which book?
Ans. Indica.
7.    The monk whom Chandragupta Maurya accompanied to South India was-
Ans. Bhadrabahu.
8.    Chandragupta Maurya spent his last days at-
Ans. Chandragiri Hills at Sravanabelagola.
9.    Chandragupta Maurya was succeeded by-
Ans. Bindusara in 298 BC.
10.                      Which Greek Ambassador visited the court of Bindusara?
Ans. Deimachus.

No comments:

Post a Comment

General Knowledge of India

1. The Indus Valley people had trade relations with? Ans. Sumerians. 2. Lothal is a part of the excavation site of the civilization...