Wednesday, 31 October 2018

General Knowledge of India


 General Knowledge of India
1.       Which river is known as ‘Vriddha Ganga’?
Ans. Godavari.
2.      Which Indian state has the largest forest area cover?
Ans. Madhya Pradesh.
3.      Which is the India’s largest fresh water lake?
Ans. Wular lake (Jammu & Kashmir).
4.      Which is the smallest of the Union territories?
Ans. Lakshadweep.
5.      Which is the largest brackish water lake in India?
Ans. Chilka lake (Orissa).
6.      Which is the oldest mountain range in India?
Ans. Aravallis.
7.      Which is the India’s longest river bridge?
Ans. Mahatma Gandhi Setu.
8.      Which is the Indian state that has the longest coastline?
Ans. Gujarat (1600 KM).
9.      Which Indian state is the largest producer of natural rubber?
Ans. Kerala.
10.   Where is Ellora cave located?
Ans. Aurangabad.

General Knowledge of India

 General Knowledge of India
1.       Which country is the biggest producer of mica?
Ans. India.
2.      Which is the deepest port in India?
Ans. Vishakhapattanam.
3.      Which Indian state has largest Urban population?
Ans. Maharastra.
4.      Who was the first speaker of  Lok Sabha?
Ans. G. V. Mavalankar.
5.      Which was the first bank in India?
Ans. Bank of Hindustan.
6.      The one rupee bears the signature of ?
Ans. Finance Secretary, Central government.
7.      When was the Reserve Bank of India established?
Ans. 1st April, 1935.
8.      Which is the Indian state that has the longest coastline?
Ans. Gujarat (1600 KM).
9.      Which Indian state is the largest producer of natural rubber?
Ans. Kerala.
10.   Where is Ellora cave located?
Ans. Aurangabad.

Tuesday, 30 October 2018

General Knowledge of India


General Knowledge of India
Q.  Who was the first Governor General of free India?
           Ans.  Lord Mountbatten.
Q.  Who appoints the Governor of a state?
           Ans.  President of India.
          Q. How many spokes are there in the Ashoka Wheel of the Indian National Flag?
     Ans. 24.
    Q. Who appoints the Attorney General of India?
        Ans.  President of India.
Q. Who was the last Viceroy of India?
        Ans. Lord Mountbatten.
   Q. Who was the first Muslim President of India?
        Ans. Dr. Zakhir Hussain.
  Q. Which type is the Indian Constitution ?
  Ans. Federal in Form and Unitary in Spirit.
      Q. How many spokes are there in the Ashoka Wheel of the Indian National Flag?
      Ans. 24
      Q. King Kanishka belonged to which dynasty?
     Ans.    Kushana Dynasty.
      Q. Who wrote “Raj Tarangini”?
      Ans.  Kalhan.
     Q. When did Nadir Shah invade India?
     Ans. 1739 AD.
     Q. Who founded the “Brahmo Samaj”?
     Ans. Raja Ram Mohan Roy.
    Q. When did Alexander attack India?
      Ans. 326 BC.


Sunday, 28 October 2018

General Knowledge of India

 General Knowledge of India
1.     When Jallianwala Bagh Massacre was held?
Ans. 13th April 1919 at Amritsar in the Jallianwala Bagh.
2.     Which battle led to the firm foundation of Muslim rule in India?
Ans. Second Battle of Tarain (1192)
3.     With which country the Indus Valley people had trade relation?
Ans.  Mesopotemia.
4.     Ashoka died in which year?
Ans. 232 BC.
5.     Who wrote ‘Harsha Charita’?
Ans. Bana Bhatta.
6.     Who was the founder of the Magadh Empire?
Ans. Bimbisara.
7.     Kanishka related which dynasty?
Ans.  Kushana.
8.     Who built the Red Fort in Delhi?
Ans. Shahjahan.
9.     National reptile of India?
Ans.  King cobra.
10. Who was the first Indian Governor General of free India?

Ans.  C. Rajagopalachari.

Saturday, 27 October 2018

General Knowledge of India

1. When was the second meeting of Indian National Congress held and How many delegates are attained?
Ans.  In 1886, the delegates to congress 436.
2. When & Who was ordered Partition of Ben gal?
Ans. Lord Curzon ordered partition of Bengal on 16th October, 1905.
3.Who was the founder of Bengal Chemical Swadeshi Stores?
Ans. Acharya PC Roy.
4. Where was the Headquarters of “Ghadar Party”?
Ans. San Francisco.
5. Who introduced the Civil Services in India?
Ans. Lord Cornwallis.
6. What does the first discourse of Buddha at Deer Park in Sarnath called?
Ans. Dharmachakrapravartana.
7.Who was the founder of the Amritsar city?
Ans. Guru Ramdas.
8. Swaraj is my birth right and I shall have it” who say this?
Ans. Bal Ganga Dhar Tilak.
9. Amar Sonar Bangla” who wrote this song?
Ans. Rabindranath Tagore.
10.When was Gandhi Ji return to India?

Ans. January 1915.

General Knowledge of India

1.    Who first coined the term ‘Pakistan’?
Ans. Choudhury Rahmat Ali.
2.   In which year the Jalianwala Bagh massacre take place?
Ans.  1919.
3.   What was the real name of Mushi Premchand?
Ans. Dhanpat Roy.
4.   The first Vice-President of India?
Ans. Dr. S. Radhakrishnan.
5.   Who wrote ‘Neel Darpan’?
Ans. Dinabandhu Mitra.
6.  When was the Hindu College founded?
 Ans. 1817 AD.
7.  Who is regarded as the founder of ‘Sultani’ rule in Delhi?
Ans.  Quattub-ud-din-aibak.
8.  Who started the Young Bengal Movement?
Ans.  Henry Vivian Derozio.
9.  Who founded the Anglo Oriental College?
Ans.  Sir Syed Ahmed Khan.
10.   Who wrote ‘Geet Govinda’?

Ans.  Jaidev.

General Knowledge of India


 General Knowledge of India
1.       Which state has the largest costal area in India?
Ans. Gujarat.
2.      Where is the Dilwara Temples located?
Ans. Mount Abu in Rajasthan.
3.      The highest Himalayan peak in India?
Ans. Kanchenjunga.
4.      Where is the Capital of Lakshadweep?
Ans. Kavaratti.
5.      Which Indian State is known as the ‘Heart of India’?
Ans. Madhya Pradesh.
6.      Kaziranga National Park is situated in which State?
Ans. Assam.
7.      Which city is called the Queen of the Arabian Sea?
Ans. Kochi.
8.      The Indian Space Research Organisation is situated in Which State?
Ans. Bangalore.
9.      Gautam Buddha attained ‘Nirvana’ in which place?
Ans. Bodh Gaya.
10.   Where is Khajuraho Temple situated?
Ans. Madhya Pradesh.

Monday, 22 October 2018

General Knowledge of India


1. Who is known as the ‘Nepolean of India?
Ans. Gupta King Samudragupta.
2. What is the real name of ‘Bagha Jatin’?
Ans. Jatindranath Mukhopadhyay.
3. Who wrote ‘Ramcharita Manas’?
Ans. Tulsidas.
4. Where is the Capital of Tipu Sultan?
Ans. Srirangapatnam.
5. Who introduced ‘Shivaji’ and ‘Ganapati’ Utsav?
Ans. Bal Gangadhar Tilak.
6. Which Governor-General introduced Railway in India?
Ans. Lord Dalhousie.
7. In which year the capital of India transferred from Kolkata to Delhi?
Ans. 1911.
8. Who started ‘Khalsa’ pant among the Sikhs?
Ans. Guru Govind Singh.
9. When was the Asiatic Society founded in Kolkata?
Ans. 1784.
10. Who wrote “The God of Small things”?
Ans. Arundhuti Roy.

Sunday, 21 October 2018

General Knowledge of India


1. Who wrote ‘Bande Mataram’?
Ans.  Bankim Chandra Chattopadhay.
2. Who started Home Rule League?
Ans. Bal Gangadhar Tilak and Annie Besant.
3.  Who was known as ‘Masterda’?
Ans. Masterda Surya Sen.
4. ‘Gadar’ meaning?
Ans. Gadar means ‘Revolution’.
5. Who is known as ‘Frontier Gandhi’?
Ans. Khan Abdul Gaffar Khan.
6. Who is known ‘Parrot of India’?
Ans. Amir Khasru.
7. When Gandhi-Irwin pact signed?
Ans. 1931 AD.
8. In which battle Tipu Sultan Killed?
Ans. Fourth Anglo-Mysore war (1799).
9. When did simon commission come to India?
Ans. 1928.
10. Who was the last king of the Nanda Dynasty?
Ans.  Dhana Nanda.



General Knowledge of India

1. The Indus Valley people had trade relations with? Ans. Sumerians. 2. Lothal is a part of the excavation site of the civilization...