1. The
Indus Valley people had trade relations with?
Ans. Sumerians.
2. Lothal
is a part of the excavation site of the civilization of –
Ans. Indus
Valley.
3. The
Great Bath of the Indus Valley civilization was found at –
Ans. Mohen-Jo-Daro.
4. Harappa
situated in which country?
Ans. Pakistan.
5. Who was
mainly worshipped in the Rig Veda period?
Ans. Indra.
6. Kautilya’s
Arthashastra is a great treatise on –
Ans. State
craft.
7. Who is
regarded as the great law giver of ancient India?
Ans. Manu.
8. We can
know about early Vedic Period from –
Ans. The
Rig-Veda.
9. “The
Vedas contain all the truth” was interpreted by –
Ans. Swami
Dayananda.
10.
Which is the oldest Veda?
Ans. Rigveda.