Saturday, 27 October 2018

General Knowledge of India

1.    Who first coined the term ‘Pakistan’?
Ans. Choudhury Rahmat Ali.
2.   In which year the Jalianwala Bagh massacre take place?
Ans.  1919.
3.   What was the real name of Mushi Premchand?
Ans. Dhanpat Roy.
4.   The first Vice-President of India?
Ans. Dr. S. Radhakrishnan.
5.   Who wrote ‘Neel Darpan’?
Ans. Dinabandhu Mitra.
6.  When was the Hindu College founded?
 Ans. 1817 AD.
7.  Who is regarded as the founder of ‘Sultani’ rule in Delhi?
Ans.  Quattub-ud-din-aibak.
8.  Who started the Young Bengal Movement?
Ans.  Henry Vivian Derozio.
9.  Who founded the Anglo Oriental College?
Ans.  Sir Syed Ahmed Khan.
10.   Who wrote ‘Geet Govinda’?

Ans.  Jaidev.

No comments:

Post a Comment

General Knowledge of India

1. The Indus Valley people had trade relations with? Ans. Sumerians. 2. Lothal is a part of the excavation site of the civilization...