Monday, 21 January 2019

India GK


1. Who was the founder of the Gupta dynasty?
Ans. Sri Gupta.
2. Who became King after Sri Gupta?
Ans. Ghatotkach.
3. The first important King of Gupta dynasty was –
Ans. Chandragupta I.
4. The Gupta era started in –
Ans. 320 AD.
5. Which Gupta King was adorned with the title of ‘Maharajadhiraja’?
Ans. Chandragupta I.
6. Chandragupta I was succeeded by –
Ans. Samudragupta.
7. Samudragupta assumed the titles of –
Ans. Kaviraj and Vikramanka.
8. Which Gupta ruler was an expert ‘Veena’ player?
Ans. Samudragupta.
9. Which Gupta ruler is called the ‘Napolean of India’?
Ans. Samudragupta.
10.          Harisena was the court poet of –
Ans. Samudragupta.

No comments:

Post a Comment

General Knowledge of India

1. The Indus Valley people had trade relations with? Ans. Sumerians. 2. Lothal is a part of the excavation site of the civilization...