Saturday, 20 October 2018

General Knowledge of India


1.   Who wrote ‘Bartaman Bharat’?
Ans.  Swami Vivekananda.
2. Who founded the Indian  National Congress?
Ans. Allan Octavian Heume.
3.Who introduced the policy of ‘Doctrine of Lapse’?
Ans. Lord Dalhousie.
4.Who was the first viceroy of India?
Ans. Lord Canning.
5.Who was the last Mughal Emperor of India?
Ans. Bahadur Shah II.
6.Who wrote ‘Allahabad Prasati’?
Ans. Harisena.
7.Who founded the ‘Brahmo Samaj’?
Ans. Raja Ram Mohan Roy.
8.Who abolished the system of ‘Sati’?
Ans. Lord William Bentinck.
9.When did Alexander attack India?
Ans. 326 BC.
10.When did Nadir Shah invade India?
Ans. 1739 AD.


No comments:

Post a Comment

General Knowledge of India

1. The Indus Valley people had trade relations with? Ans. Sumerians. 2. Lothal is a part of the excavation site of the civilization...