Sunday, 6 January 2019

General Knowledge of India


1.    Gayatri Mantra was composed by?
Ans. Viswamitra.
2.    The Chief feature of Rig Veda religion  was?
Ans. Performance of sacrifices.
3.    The Vedic deity Indra was the God of?
Ans. Rain and Thunder.
4.    Which God was not worshipped during the time of Rig Vedic Aryans?
Ans. Shiva.
5.    Which river is regarded as the deity river in the Rig Veda?
Ans. Saraswati.
6.    The word ‘Gotra’ appears for the first time in?
Ans. Rig Veda.
7.    Which Veda contains Musical melodies?
Ans. Sama Veda. (It contains Dhrupad Raga)
8.    How many hymns are there in the Sama Veda?
Ans. 1549 hymns.
9.    The hymns of Sama Veda were recited by?
Ans. Udgatri.
10.                       Which Veda contains procedures for the performance of rituals and sacrifices?
Ans. Yajur Veda.

No comments:

Post a Comment

General Knowledge of India

1. The Indus Valley people had trade relations with? Ans. Sumerians. 2. Lothal is a part of the excavation site of the civilization...