1. “War
begins in the minds of men” is inscribed in which Veda”?
Ans. Atharva Veda.
2. What
are the prose explanations of the Vedas Known?
Ans. Brahmanas.
3. Which
Buddisht council was held during the reign of Ashoka?
Ans. 3rd Buddhist
Council.
4. “Dhanwantari”
the renowned Physician belong to the court of Which king?
Ans. Chandragupta
Vikramaditya.
5. Who
transferred the Sikhs into a military community?
Ans. Guru Govind Singh.
6. What
title did Harsha assume became a King?
Ans. Shiladitya.
7. Where
was the 1st Indus valley civilizations site discovered?
Ans. Harappa.
8. What
is the first month of the Saka Era(Calander)?
Ans. Chaitra.
9. Who
was the last Mughal emperor to sit on the Peacock Throne?
Ans. Mohammad Shah.
10. In
which year did Raja Ram Mohan Roy lay the Foundation of “Brahmo Samaj”?
Ans. 1828.
No comments:
Post a Comment