Thursday, 24 January 2019

India GK (Harsha Period)


1.      Who was Bana Bhatta?
Ans. The Court poet of King Harsha Vardhana.
2.      Which King of Bengal killed Rajya Vardhana?
Ans. King Shashanka of Gauda.
3.      Where was located the capital of Shashanka?
Ans. Karna Subarna.
4.      Who is called the last great Hindu emperor of India?
Ans. Harsha Vardhana.
5.      Which city became the Capital of Harsha Vardhana?
Ans. Kannauj.
6.      Which King of India was known as ‘Shiladitya’?
Ans. Harsha Vardhana.
7.      Which book gives us a fair idea about the early history of Harsha’s reign?
Ans. Harsha Charita.
8.      Who wrote Kadambari and Parvatiparinay?
Ans. Bana Bhatta.
9.      Which famous Chinese pilgrim visited India during Harsha’s reign?
Ans. Hiuen Tsang.
10. When did Harsha Vardhana breathe his last?
Ans. 647 AD.

Tuesday, 22 January 2019

India GK (Gupta period)


1. Harisena was the court poet of –
Ans. Samudragupta.
2. ‘Allahabad Prashasti’ was written by –
Ans. Harisena.
3. Which Gupta King founded the Nalanda University?
Ans. Kumargupta.
4. Who was the next important King after Kumargupta?
Ans. Skandagupta.
5. The silver coins of Gupta period were known as –
Ans. Rupayaka.
6. Which period marks the beginning of Indian temple architecture?
Ans. Gupta period.
7. The cave paintings of Gupta period are located in which two places?
Ans. Ajanta and Bagh.
8. The subject matter of Ajanta painting pertains to –
Ans. Buddhism.
9. ‘Hitopadesha’ was written by –
Ans. Vishnu Sharma.
10.         The most important Officers in the Gupta Empire were –
Ans. Kumaramatyas.

Monday, 21 January 2019

India GK


1. Who wrote ‘Kamasutra’?
Ans. Vatsayana.
2. Who wrote the great book of Medicine ‘Sushruta Samhita’?
Ans. Sushruta.
3. ‘Allahabad Prashasti’ was written by –
Ans. Harisena.
4. Which celebrated Buddhist scholar was the minister of Samudragupta?
Ans. Vasubandhu.
5. In which pillar inscription do we find the descriptions of achievements of Samudragupta?
Ans. Allahabad Pillar inscription.
6. Which Gupta King adorned the title ‘Shakari’?
Ans. Chandragupta II for his victorious campaign against the Shakas.
7. The second capital of Chandragupta II was –
Ans. Ujjain.
8. In which period was the classic ‘Panchatantra’ written?
Ans. Gupta period.
9. Who was the writer of ‘Panchantantra’?
Ans. Vishnu Sharma.
10.          Who was the founder of the Gupta dynasty?
Ans. Sri Gupta.

India GK


1. Who was the founder of the Gupta dynasty?
Ans. Sri Gupta.
2. Who became King after Sri Gupta?
Ans. Ghatotkach.
3. The first important King of Gupta dynasty was –
Ans. Chandragupta I.
4. The Gupta era started in –
Ans. 320 AD.
5. Which Gupta King was adorned with the title of ‘Maharajadhiraja’?
Ans. Chandragupta I.
6. Chandragupta I was succeeded by –
Ans. Samudragupta.
7. Samudragupta assumed the titles of –
Ans. Kaviraj and Vikramanka.
8. Which Gupta ruler was an expert ‘Veena’ player?
Ans. Samudragupta.
9. Which Gupta ruler is called the ‘Napolean of India’?
Ans. Samudragupta.
10.          Harisena was the court poet of –
Ans. Samudragupta.

India GK


1. Who was the greatest Chola King?
Ans. Karikala.
2. Which trade was a source of wealth for the Cholas?
Ans. Cotton trade.
3. Which kingdom had a powerful Navy?
Ans. Cholas.
4. How was the Chola Kingdom destroyed?
Ans. By the attack of Pallavas from the North.
5. The Pandyas had trade relations with –
Ans. Romans.
6. Pandyas Kings sent embassies to which Roman Emperor?
Ans. Augustus.
7. The emblem of Pandya Kingdom was –
Ans. Fish.
8. The first significant Pandya ruler was –
Ans. Mudukudmi.
9. Who was the greatest Chera King?
Ans. Senuttuvan or Red Chera.
10.          The Chola Emblem was –
Ans. Tiger.

India GK


1. Sangam age corresponds to the –
Ans. Post-Maurya and Pre-Gupta period.
2. How many Sangamas were held?
Ans. Three.
3. The three famous Kingdom during Sangam age were-
Ans. The Cheras, the Cholas and the Pandyas.
4. The capital of Cheras was-
Ans. Vanjji.
5. The emblem of the Chera power was –
Ans. Bow.
6. The famous ports of the Cheras were –
Ans. Muzris and Tondi.
7. The Cheras fought against the Cholas in about –
Ans. 150 AD.
8. The Chola Kingdom was called –
Ans. Cholamandalam or Coromondal.
9. What was the Chola Emblem?
Ans. Tiger.
10.          Who was the first significant Chola Kng?
Ans. Elara.

Tuesday, 15 January 2019

India GK


1. The most famous Indo-Greek ruler was-
Ans. Menander (also known as Milinda).
2. Which Buddhist Monk converted Menander to Buddhism?
Ans. Nagasena.
3. Who were the first rulers in India to issue gold coins?
Ans. Indo-Greeks.
4. Who introduced ‘Yavanika’ in Indian theatre?
Ans. Greeks.
5. The most famous Saka ruler in India was –
Ans. Rudradaman.
6. The earliest Indian textual reference to the Sakas is found in which book?
Ans. Mahabhashya.
7. The era ‘Vikram Samvat’ started in which year?
Ans. 58 BC.
8. Who was the greatest Kushan King?
Ans. Kanishka.
9. Which Eradid King Kanishka start in 78 AD?
Ans. Saka Era.
10.          Who was the last King of Kanva dynasty?
Ans. Susaraman.

India GK


1.  The last King of Kanva dynasty was -
Ans. Susaraman.
2.    After the Mauryas the most important kingdom in the Deccan and Central India was that of -
Ans. The Satavahanas.
3.  Who was the founder of the Satavahana dynasty?
Ans. Shimuka in 60 BC.
4.  Satavahanas belonged to -
Ans. Andhra region.
5.  The Official language of the Satavahanas was -
Ans. Prakrit.
6.  Which Satavahana king defeated the Saka Ksatrapa Nahapana?
Ans. Gautamiputra Satkarni.
7.  Who was the last Satavahana king?
Ans. Pulavami III.
8.  Who founded the kanva dynasty?
Ans. Vasudeva.
9.  Ashoka the great, died in which year?
Ans. 232 Bc.
10.              Ashoka conquered Kalinga in -
Ans. 261 BC.

India GK


1. Which dynasty overthrew the Mauryan dynasty?
Ans. Sunga dynasty (It was founded in 185 BC.)
2. Who was founded the Sunga dynasty?
Ans. Pushyamitra Sunga.
3. Who was the priest of two Ashwamedha Yajnas performed by Pushyamitra Sunga?
Ans. Patanjali.
4. Pushyamitra defeated which Bactrian King?
Ans. Dematrius.
5. Who was author of ‘Mahabhasya’?
Ans. Patanjali.
6. Pushyamitra was succeeded by his son-
Ans. Agnimitra.
7. The Sunga period saw a revival of-
Ans. Brahmanical culture.
8. The last Sunga king was-
Ans. Devabhuti.
9. Who founded the Kanva dynasty was-
Ans. Vasudeva.
10.          Who killed Devabhuti?
Ans. Vasudeva.

General Knowledge of India

1. The Indus Valley people had trade relations with? Ans. Sumerians. 2. Lothal is a part of the excavation site of the civilization...